Информационните технологии все повече се превръщат в локомотив за икономиката на България. Днес Националният статистически институт публикува данните за оборота в сектора на услугите и от тях ясно се вижда, че точно дейността на програмистите и IT компаниите се развива най-динамично.

На годишна база през третото тримесечие информационните услуги отбелязват ръст от 35,7 процента, а дейностите в областта на информационните технологии нарастват с 29,7 процента показват данните на НСИ. 

Eто и как изглежда случващото се в сектора на графика:

Според данните на националната статистика през последните 5 години IT  компаниите в България са увеличили дейността си повече от два пъти. Подобен резултат отбелязват единствено компаниите, които се занимават с посредничество при намиране на работа. Иначе като цяло данните за сектора на услугите са малко по-добри от тези за икономиката. И все пак има и впечатляващо негативни изключения. Сред тях е водният транспорт, който е отчел спад от над 60 на сто от 2010 година насам, както и издателският бизнес, който е намалял с 13 процента за периода.