Белгийските власти обвиниха един мъж в участие в атентатите в Париж, съобщи прокуратурата.

Обвиненият е сред арестуваните при снощната операция в Белгия.

От 21 души, задържани вчера и днес, са освободени 17, съобщи още обвинението. Това озчава, че от ареста са пуснати 15 от 19-те задържани снощи и двама от петимата арестувани тази сутрин.

Съветът за национална сигурност реши да запази в сила най-високото четвърто ниво на заплаха от тероризъм, съобщи на пресконференция премиерът Шарл Мишел. Съветът решава по препоръка на независим кризисен щаб съставен от експерти от службите за сигурност и силовите министерства.

"Потвърждавам, че заплахата от атентат е непосредствена и сериозна", каза Мишел. "Ситуацията остава същата като вчера".

Училищата и метрото ще започнат да бъдат отваряни постепенно от сряда при засилени мерки за сигурност, каза той.

Премиерът уточни, че максималното ниво на тревога и извънредните мерки за сигурност ще останат в сила до идния понеделник, когато кризисният щаб ще направи нова преценка на ситуацията. 

"Целта е да се отвори метрото постепенно, започвайки от сряда", каза още министър-председателят.

Още ще бъде засилено присъствието на полицията и армията в Брюксел и в цялата страна, добави той. По думите му особено внимание в това отношение ще бъде обърнато на обществения транспорт.

Междувременно Ройтерс предаде от Бейрут, Ливан, че боец на т.нар. Ислямска държава (Даеш), който се представя като белгиец, е прзовал във видео "братята" си по света да последват примера на нападенията в Париж, възхвалявайки ги, че са всяли хаос във Франция.

"Изпращам послание на послание към братята ми, които стояха настрани: О, братя мои, имайте страх от Аллах и последвайте примера на тези братя, които преобърнаха Франция за няколко часа", каза боецът на френски.

Представяйки се с псевдонима Абу Катада ал-Белжики (белгиеца), той заяви, че парижките атентати са разплакали милиони, но са донесли радост на "правоверните".

Лицето му беше покрито с бял шал и той стоеше пред други маскирани бойци с оръжия в ръце. Според надпис на видеото то е било снимано в източна Сирия. Разпространявано на джихадистки уебсайтове, видеото съдържаше и таджикски и алжирски джихадисти, които възхваляват парижките атентати.