Борсовите индекси в Русия регистрираха внезапен спад веднага след като Министерството на отбраната в Москва съобщи, че сваленият самолет в Турция е руски "Су-24".

Индексът ММВБ падна с 1,8%, а РТС - с 2,1 на сто.

Явно новината обръща тенденцията на възход на руския капиталов пазар. След овладяването на курса на рублата през последните месеци борсовите индекси в Русия отчитаха ръстове. 

Освен срива на акциите и руската валута пое надолу. Курсът на долара към рублата пое рязко нагоре, поскъпвайки с повече от 40 копейки веднага след като бе обявена новината за сваления руски изтребител. Същото се случи и с курса на еврото, чиято стойност отново достигна над 70 рубли. Днешният максимум е 70,3 рубли за евро, което с 0,47% от нивото при затварянето на валутните пазари в понеделник.

В същото време цената на петролните фючърси в Лондон леко поскъпнаха. Сорт "Брент" с доставка през януари 2016 г. увеличи цената си с 0,9% до 45,21 долара за барел.

По-рано днес Турция обяви, че е свалила неидентифициран военен самолет, а руското военно министерство потвърди, че е техен. 

Самолетът е нарушил турското въздушно пространство, съобщиха правителствени източници в Анкара. Преди атаката екипажът й бил предупреден от турска страна 10 пъти в разстояние на пет минути. От Москва обаче твърдят, че "Су-24" е летял само над Сирия.