Европейската комисия ще предложи на държавите-членки ЕС да отпусне на Турция помощ от 3 милиарда евро за нуждите на милионите бежанци, които страната подслонява.

Колегиумът на комисарите се очаква да одобри предложението за помощта на заседание в Страсбург днес след обяд, каза Наташа Берто, говорителка на Комисията.

"Колегиумът на комисарите се събира в Страсбург днес след обяд и ще одобри (финансов) инструмент от 3 милиарда евро за бежанците в Турция", каза тя.

Среща на върха между ЕС и Турция е насрочена за неделя в Брюксел. От нея се очаква да финализира споразумение по принцип с Анкара за противопоставяне на миграционната и бежанската криза.

Турция приютява над 2 милиона бежанци от Сирия и Ирак. Тя иска парите от Европа, за да им създаде заетост и условия за интеграция. Срещу това Европа очаква южната съседка на България да ограничи миграцията към държавите в ЕС.

Правителството в Анкара твърди, че харчи годишно по 7 милиарда щатски долара за бежанците.

Други турски искания са ЕС да ускори либерализацията на визовия си режим да турски граждани и да ускори застиналите преговори на Турция за членство в ЕС, които започнаха през 2005 година.

Берто не  каза каква част от предлаганата помощ ще бъде от европейския бюджет и каква - от държавите-членки, нито дали вече има съгласие между тях по въпроса.