САЩ смятат, че сваленият от Турция руски изтребител е бил ударен във въздушното пространство на Сирия след кратко навлизане в турското въздушно пространство.

Това заяви пожелал анонимност представител на администрацията на американския президент Барак Обама, цитиран от Ройтерс. Според него становището се основава на засичане на топлинната следа на изтребителя. 

Източниците заявяват, че руският самолет е бил за не повече от 3 секунди в турското въздушно пространство.

Турция свали руски изтребител "Су-24" на границата със Сирия вчера сутринта. Според Анкара машината е навлязла във въздушното й пространство. Министерството на отбраната в Москва пък твърди, че самолетът не е напускал територията на Сирия. Оттам настояват Турция да предостави доказателства за своите твърдения.

Президентите Реджеп Ердоган на Турция и Барак Обама на САЩ проведоха телефонен разговор във връзка с инцидента.

"Американският президент каза, че САЩ и НАТО подкрепят правото на Турция да защитава своя национален суверенитет. Президентите Ердоган и Обама споделиха мнението, че е необходимо да се вземат мерки, за да не се допуска повторение на случилото се, и че е важно да се намали напрежението", съобщиха от канцеларията на държавния глава в Анкара.

 НАТО смята, че сваленият самолет е нарушил турското въздушно пространство, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в края на извънредното заседание, свикано по настояване на Турция.

На заседанието възникнали сериозни разногласия. Редица представители на страните членки били предпазливо настроени към турските оплаквания и особено относно изявленията, че руският военен самолет е получил повече от двадесет предупреждения. Всъщност е имало само две предупреждения, твърди неназован източник, цитиран от АФП.