Русия ще прехвърли възможно най-бързо противоракетни комплекси С-300 в Сирия, заяви днес президентът Владимир Путин.

Малко след това от военното министерство в Москва обявиха, че в арабската република ще бъде прехвърлен и най-новият руско зенитно-ракетен комплекс - С-400.

Причина е свалянето вчера на руски изтребител от страна на турската бойна авиация.

Какво представляват двата комплекса?

 

С-300 "Фаворит"

 

С-300П са на въоръжение и в българската армия.

Това е семейство зенитно-ракетни комплекси (ЗРК), които са в състояние да поразяват цели на височини както по-малки от тази на полета, така и на превишаващи тавана му. Те могат да се намират на разстояние от няколко километра до 150, 200, 300 километра в зависимост от използвания тип на елементите от семейството.

Вениамин Ефремов.

Техен конструктор е Вениамин Ефремов (1926-2006).

С-300 са предназначени за защита на големи промишлени и административни обекти, военни бази и командни пунктове от противникови въздушни удари. Тези ракети могат да поразяват балистични и аеродинамични цели. Това са първите многоканални зенитно-ракетни системи (ЗРС), които могат с един ЗРК да поразяват до 6 цели и да насочват към тях до 12 ракети.

Преди два дни Русия стартира процедурата за доставка на комплекси С-300 за Иран. Ислямската република трябва да ги получи до два месеца.

Известно количество от модификацията С-300П има в българската армия. Такива са данните за 2013 г.- обявени в Уикипедия.

 

С-400 "Триумф" или "Мърморко"

 

Известна някога като С-300ПМ3, т.е. модификация на С-300, днес този ЗРК от ново поколение се нарича "Триумф", а по класификацията на САЩ и НАТО - SA-21 Growler, т.е. "Мърморко". Тя е без аналог в света.

Ракетите имат голям и среден обсег. Предназначението им е да поразяват всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение. Снабдени са с радар за ранно откриване, който може да засече цел на разстояние 600 километра.

Александър Лемански.

Комплексът е в състояние да порази аеродинамична мишена на разстояние до 400 километра, а до 60 километра - балистични цели, летящи със скорост до 4,8 километра в секунда. Това са крилати ракети, самолети от тактическата и стратегическата авиации като американските бомбардировачи Б-1 и Б-52, бойни глави на балистични ракети. Твърди се, че комплексът засича и т.нар. невидими самолети, по технолегията стелт.

С-400 може да порази цел, летяща само на 5 метра над земята. Техен конструктор е Александър Лемански (1935-2007).

В близко бъдеще "Триумф" може да стане основа на руска система за противоракетна отбрана (ПРО). Не е изключено Русия да прибегне до свой щит в отговор на американския, изграждан в Европа.