Бившият депутат от ГЕРБ от предишния парламент Борис Грозданов (69 г.) оглави новосъздадената структура Фискален съвет, която трябва да контролира изпълнението на публичните финанси. Той беше предложен от ГЕРБ и получи подкрепа от парламентарното мнозинство. През 2012 г. Борис Грозданов стана известен с предложение пенсиите да се облагат с данък, което много бързо оттегли.

В структурата не успя да влезе икономистът Георги Ганев, който беше предложен от Реформаторския брок (РБ), защото не получи достатъчна подкрепа. Но другото предложение на РБ - бившият зам.-финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Любомир Дацов, беше одобрен.

В 5-членния съвет намери място и шефът на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов, чият кандидатура беше внесена от Патриотичния фронт. Вазов беше предложение на Фронта и за управител на БНБ, но както е известно, там спечели подкрепяният от ГЕРБ Димитър Радев.

Предложената от Български демократичен център Дора Андреева - бимш зам.-финансов министър в кабинета на Иван Костов, също влезе в съвета. Там намери място и предложението на ДПС - зам.-икономическият министър от кабинета "Орешарски" Юнал Тасим.

Само БСП не успя да вкара свой човек - базираният в Лондон икономист Димитър Иванов.

Членовете на фискалния съвет имат мандат от 6 години. Структурата беше създадена по време на кабинета "Орешарски" поради изискванията на евродиректива от 2011 г., но до нейното запълване не се стигна поради краткото време на управление на правителството.