Група британски мюсюлманки бяха заснети, докато вербуват други жени и деца да подкрепят "Даеш", показва 12-месечно разследване под  прикритие на Channel 4.  Филмът е заснет малко преди терористичните атаки в Париж.  

Жените били идентифицирани през социалните мрежи като извършващи дейности в подкрепа на "Даеш". Скритата камера ги заснема как пропагандират срещу западните ценности, които по думите им противоречат на Корана. Същевременно убеждават други жени да се присъединят към "Даеш" в Сирия и използват обидни думи, с които описват "мръсните евреи" и израелци.

 Умм Саалила и Умм Л., имената, с които "лекторките" се представят в туитър, са заснети, докато изнасят двучасова беседа в Лондон на тайни срещи, предназначени само за мюсюлманки. Репортерка на Channel 4 трудно получава достъп до това затворено общество като печели доверието им в продължение на няколко месеца.

Всички жени изглежда принадлежат към екстремистка групировка, известна преди като ал-Мухаджирун (това е групировката, която пое отговорността за самоубийствения атентат на летище "Сарафово"-б. р.), създадена преди две десетилетия и обявена извън закона през 2010 г.

Умм Саалила, чието истинско име е Джамила, е около 30-годишна майка. Смята се, че е съжителствала с добре известен екстремист, който е бил арестуван по подозрения за разпостраняване на тероризъм.

Тя описва бойците от "Даеш" като хора, които виждат "рая", когато се потопят в бурето с оръжия. В реч в източен Лондон, на която присъстват жени и деца, другата лекторка - майка на четири деца, чието истинско име се смята, че е Рубана, обявява, че британското правителство нарича добрите мюсюлмани "екстремисти". Тя проповядва на събралите, се че по целия свят мюсюлманите са под обсада.

"Това е борба срещу мюсюлманите и Исляма", казва тя, "Не за първи път се правят коалиции срещу халифата ("Ислямска държава"). Но Аллах ще ги унищожи един по един", зарича се тя.

"Това е план на неверниците. Трябва да го помним. Трудно е да чувате тези неща, трудно е да не паднете духом, да не се депресирате, да не вие е тъжно. Аллах казва в Корана: Не падайте духом, не бъдете тъжни или депресирани, защото вие сте висши, вие сте най-добрите, ако сте вярващи. Аллах ще ви направи по-висши от враговете ви, ако сте вярващи. Аллах поставя това като условие пред вярата ни - да не се депресираме, а по-скоро да действаме," продължава промиването на мозъци.

Умм Л., която е създала и ръководи женското крило на ал-Мухаджирон, добавя, че все повече хора стават това, което "те наричат радикализирани".  

"Добрите дни започнаха, никой не е мислил, че ще доживеем да видим създаването на халифата. Те кроят сценарии, планират, Аллах обаче има своя собствен план - помнете това и никога не губете вяра. Има план на Аллах, който все още не можем да видим да се случва, но ще го видим много скоро. Няма значение колко бомби хвърлят те върху невинни мъже, жени и деца. Няма значение, че има намеса на руснаци и всички останали врагове. Аллах няма да им позволи...Дейвид  (вероятно се има предвид Дейвид Камерън - британския премиер- б.р.) може да говори каквото си иска", продължава тя.

Умм Л. обяснява още, че антитерористичните мерки на британското правителство са напълно безполезни.

"Ако си мислят, че това е план за дерадикализиране на хората, Боже, колко грешат, защото все повече хора се радикализират. Ако екстремизъм е да имаш глас или да действаш срещу ценностите и демокрацията, не можеха да направят нищо по-лошо, от това, което вече направиха. Това наистина променя начина, по който мюсюлманите се чувстват в тази страна", добавя тя.

Смята се, че около 700 британци от мюсюлмански произход са пътували в контролираните от "Даеш" територии в Сирия и Ирак, сред тях има цели семейства с малки деца или момичета в тийнейджърска възраст, добавя "Индипендънт".