Европейската комисия иска независима проверка на скандала "Двете каки". Това става ясно от отговор на комисията на официално запитване на Mediapool. От комисията уточняват, че такава проверка може да се направи само "ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

Прокуратурата е единственият орган, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. В него са замесени имената на главния прокурор Сотир Цацаров и премира Бойко Борисов. В разговорите става дума за търговия с влияние, лобиране, задкулисни решения, "сговаряне на хората" във Висшия съдебен съвет и дори нареждания за "опраскване" от Борисов към Цацаров.

Отговорът на Брюксел може да се тълкува като послание, че Цацаров трябва да се оттегли, докато не бъде изяснен случаят. Прокуратурата е централизиран орган и всички прокурори, които биха могли да разследват казуса, са пряко подчинени на Цацаров.

Основната теза на замесените в скандала е, че записите са незаконни и поради тази причина тяхното съдържание не подлежи на коментар.

От ЕК отчитат като положителна стъпка, че ВСС е инициирал предварителни проверки по случая, но смятат, че това не е достатъчно.

В позицията се изтъква, че независимостта на съдебната система е ключов фактор за всяко демократично общество.

"Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие, свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", посочват от ЕК.

Вчера сайтът "Биволъ" публикува поредният запис от "Двете каки", от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във ВСС за отстраняването на Владимира Янева. От аферата стана ясно дори, че са били подслушвани чужди посолства.