Папа Франциск днес осъди радикализацията на младите хора и варварските атаки, извършвани в името на религията. Светият отец говори срещу насилието в университета в столицата на Кения Найроби. След това той ръководи меса на открито, на която присъстваха стотици хиляди хора.

Святото име на Господ никога не трябва да бъде използвано, за да се оправдава омраза и насилие, заяви главата на Римокатолическата църква пред лидерите на различни вероизповедания.

"Твърде често млади хора се радикализират в името на религията, за да сеят раздори и страх", коментира папата. И припомни варварските атаки на ислямистката групировка Аш Шабаб, при които загинаха около 230 души през последните две години - в търговския център "Уестгейт" в Найроби през 2013 г., както и в университетски кампус в Източна Кения и в кенийския район Мандера тази година.

Според светия отец екуменичният и междурелигиозен диалог не е лукс, а предизвикателство. Той е от съществено значение, за наранения от конфликти и разделение свят, допълни католическият пастир. И коментира, че е трудно да се постигне мир на земята без мир между религиите.

На месата папа Франциск призова младите хора да загърбят различията, да забравят страховете си и да засилят вярата си в Бог.

Преди да кацне в Кения в самолета светият отец с присмех коментира отправените заплахи за живота му от джихадистите. 

"Повече ме е страх от комарите в Африка, отколкото от тях", заяви папата.

Въпреки това над 10 000 полицаи са на крак в столицата Найроби.

Снощи Негово светейшество се срещна с президента Ухуру Кениата.

След Кения папата продължава африканската си обиколка в Уганда и Централноафриканската република. На Черния континент живеят около 180 милиона католици и броят им расте по-бързо от всяко друго кътче на планетата.