През последните години наблюдавахме редица версии на този процес. Известно е, че демонстрациите на Евромайдана в Украйна през 2014 г. многократно бяха интерпретирани от Кремъл като възраждане на нацизма, вдъхновен и подкрепен от НАТО.  Руският външен министър наруга Германия, че поддържа "кафява революция".  Патриотично забавно тв предаване пердстави въображаеми битки между руски велосипедни групи и "украйнските фашисти",  които носеха свастики или символи на НАТО. Пропагандата продължи дори и когато на власт дойдоха центристи и крайнодесните бяха изключени от по-сериозно участие и влияние във властта и дори кагота НАТО не се включи с военна помощ в Украйна.

По време на руските бомбардировки на Сирия, Путин започна нов тип говорене. По време на сесията на Общото събрание на ООН през септември, той пирзова за създаването на антитерористична коалция, подобна на антихитлеровата коалиция, която може да "обедини широка палитра от сили, които са решени да се проитвопоставят на онези, които подобно на нацистите сеят зло и омраза в човечеството". Този път враговете вече не бяха украйнците, а терористите. Антинатовското говорене беше намалено. Патриотичните новинарски емисии по телевизиите показваха успешни удари срещу терористични клетки. Тази пропаганда продължи дори и когато се разбра, че руснаците бомбардират всимки опоненти на сирийския диктатор Башар Асад повече, отколкото "Даеш".

Какво ще стане, ако сирийската война тръгне на зле или сате непопулярна в Русия?
Руските медии не се освобождават от предишните си обсесии, разбира се. вместо това, те свързват отделните точки. Руската държавна телевизия обяви, че Украйна е "доставчик на оръжия за "Даеш". Междувременно тв каналът на руското военно министрество обяви, че бойци на "Даеш" вече се тернират в Украйна. Изглежда възможно, поне за известно време, двата врага да бъдат атакувани едновременно.
Но сега Турция вкара ново ниво на сложност. Дали свалянето на самолета е част от "агресията срещу Русия", която идва от нацистите-НАТО? Ако е така, това да изисква Русия да отговори на НАТО. дали е част от терористичния заговор срещу Русия? Ако е така, изглежда малко странно, като се има предвид, че Турция твърди, че се бори с тероризма. 
 За момента Русия избра втория вариант. НАТО е оставено настрана. Турция е "фалшив приятел", и "съюзник на терористите", който ни е "забил нож в гърба", както обяви Путин. "Турците спасяват "Даеш", казае дин експерт по руската държавна телевизия.

Като се има предвид другият варант, това са добри новини: Това означава, че Русия е малко вероятно да отговори на турците чрез военна сила и да въвлече НАТО в по-голям конфликт. Това означава, че Путин все още се надява да бъде част от по-голяма коалиция за Сирия или че все още иска роля в кщаквито и да е дипломатически усилия на запад, които могат да постигнат мир. В крайна сметка той се нуждае от доказателство за друга от своите истории - че е върнал статута на суперсила на Русия и нейното международно влияние.

Това обаче не означава край на историята. Какво ако има още руски загуби или друг самолет бъде свален? Какво ще стане, ако войната в сирия тръгне на зле или стане непопулярна в Русия? Тогава Кремъл ще има нужда от обяснение за провалите си и тогава говоренето пак ще се смени. Тогава НАТО отново може да се окаже еалният злодей. Единственият въпрос е дали отговорът на Русия ще бъде във вилтуалната реалност или в реалния живот?

Ан Епълбаум е носител на наградата "Пулицър". Най-новата й книга е "Желязната завеса: Смачкването на Източна Европа, 1944-1956.  Коментарът й е публикуван в The Slate.