Нивото на заплаха от терористични нападения в белгийската столица Брюксел пада на трета от максималната четвърта степен, реши кризисният щаб. 

Опасността от атентати е понижена от "сериозна и непосредствена" на "възможна и вероятна".

"Ниво 3 остава сериозно", предупреди премиерът Шарл Мишел след заседание на Съвета за национална сигурност. Той взема мерки за сигурност възоснова на мнението на кризисния щаб, който се състои от независими експерти службите за сигурност, външното и силовите министерства.

Не стана веднага ясно защо щабът наречен Орган за координация и оценка на заплахата е решил, че вече тя е по-малка.

Според държавната телевизия RTBF основание за това са дали обиски, които полицията е извършила днес във Вервие на 100 км източно от Брюксел и в Овле на 50 км на юг от столицата.

Местни жители и общинските власти потвърдиха пред телевизията, че е имало такива полицейски акции, но подробности за резултатите им не бяха съобщени.

В цялата страна е в ход операция за издирване на въоръжени терористи, свързани с атентатите в Париж на 13 ноември. В ареста са двама души заподозрени за връзка с тях.

Като следствие от пониженото ниво на опасност от утре ще бъдат отворени всички спирки на метрото в Брюксел. Днес работеха 35 от всичко 69 станции.

Властите ще решават поотделно кои публични прояви да разрешат от утре, добави Мишел. 

Брюксел започна вчера постепенно да отваря метрото си, занятията в училищата бяха възстановени. 

Поздземната железница и училищата бяха затворени от събота до вторник заради риска от терор. Все още обаче големите търговски центрове както и кината, театрите, галериите и концертните зали са затворени, а масовите прояви, включително спортните състезания са отложени.