Руската армия започна учения в южните части на страната, съобщи Нюз.ру. Според агенцията маневрите били в отговор на нарастването на военното присъствие на НАТО в държави от Източна Европа.

Както е известно Пентагонът изпрати днес в Полша, Латвия, Литва и Естония по 150 военни, които ще участват в съвместни отдавна планирани учения, цитира сайтът агенция Ройтерс. Маневрите не са под егидата на НАТО, но атлантическите бойци бяха дислоцирани в тези държави като подкрепа на партньорите и готовност за тяхната защита.

Освен това щатската фрегата "Тейлър" с ракети на борда вече се намира в Черно море и се присъедини към ескадрения миноносец "Донълд Кук". В морския басейн е и френският боен кораб "Дюпюи дьо Лом". Мисията на атлантическите ВМС е да "демонстрира на съюзниците от НАТО усилията на САЩ за по-тясно взаимодействие и да преследване на общи цели в района", пише Нюз.ру.

Днес сутринта дивизионни тралове са били вдигнати по тревога в Каспийско море в базата край Астрахан и така са започнали тактическите учения на Руския флот. В тях участват 10 бойни кораба и над 400 моряци. В първата фаза "морските сапьори" ще осъществят операция по издирването на мини и заграждения и ще ги унищожат, се казва в съобщение на южното командване на Руския военноморски флот.

По същото време на полигон във Волгоградска област ще бъдат изстреляни снаряди с повишен радиус на действие от най-новата система ТОС-1А "Буратино". Ще се проведат и ракетни стрелби от установките "Шмел-М", твърди Нюз.ру

 

Изтребители Су-25 и Су-25СМЗ ще хвърлят авиобомби по цели в Краснодар. Те ще изпробват и ракети С-8, които поразяват мишени до1500 метра.