Белгия задържа още двама души в разследване, свързано с атентатите в Париж на 13 ноември, съобщават медиите в страната.

Единият от тях, идентифициран като Али О., е превозил с автомобила си издирвания Салах Абдеслам в Брюксел, когато той се прибрал в белгийската столица в съботата след атентатите, предаде държавната телевизия РТБФ, позовавайки се на адвоката на задържания.

Салах Абдеслам (26 г.) е брат на самовзривилия се в бистро на бул. "Волтер" в Париж Брахим Абдеслам (29 г.). Властите смятат, че Салах е ключова фигура в организацията на атентатите. Две седмици след тях той продължава да е на свобода.

По-рано властите арестуваха двама души - Мохамед Амри и Хамза Атту - които в нощта на 13 ноември Салах Абдеслам повикал по телефона да го вземат от Париж. Около обяд на другия ден те са го докарали в брюкселското предградие Лаакен, каза телевизията.

Оттам Али О. го е закарал със своя кола до адрес в най-големия имигрантски квартал Скаарбеек, който е с преобладаващо етническо турско и арабско насение.

Али О. твърди, че отначало не познал пътника си, защото той бил с шапка, но когато разбрал кой е изпаднал в шок, предаде телевизията. Той току-що бил разбрал от новините са смъртта на Брахим Абдеслам, с когото преди това били приятели.

Али О. казал също, че в Лаакен го повикал по телефона негов приятел. Когато пристигнал там, го намерил заедно със Салах Абдеслам. Не е ясно кой е приятелят и дали е задържан, предаде телевизията.

Али О. има чисто съдебно минало и засега не е заподозрян във връзка с атентатите, съобщи тя. Днес той трябва да бъде разпитан от съдия-следовател. 

Пред съдия-следовател трябва да се яви още един неназован арестант, който е обвинен за тях и за участие в терористична група. Неговият адвокат не е пожелал да говори пред медиите. Той е петият арестуван в Белгия във връзка с нападенията, предаде РТБФ. 

Всекидневникът "Соар" съобщи, че вчера по време на обиски във Вервие, близо до Лиеж, на 100 км източно от Брюксел и в Овле, район на градчето Самбрвил, на около 50 км южно от Брюксел, са задържани двама души - единият като заподозрян, а другият - като свидетел.

Изданието се позова на Орели Йонкерс, адвокатка на единия от двамата, които по думите ѝ са братя. Тя и прокуратурата досега не са разкрили никакви други подробости.