„Президентът се изживява като ястреб, правителството – също като някакъв вид пернати. При всички случаи няма воля за отстояване на националния интерес”, обобщи лидерът на БСП Михаил Миков външната политика на България в словото си пред днешния Национален съвет на партията. 

Миков се концентрира върху продължаващите според него опити България да се вкара в риторика на квазивойна с Русия и отсъствието на българска позиция по случващото се в Близкия изток и Северна Африка. 

„Какви са причините, довели до толкова лесното и бързо разпалване на конфликти в различни държави от Близкия изток и Северна Африка? Кой е заинтересован и кой провежда истинската борба с тероризма? Какви са границите на допустимост на намеса на една държава във вътрешните работи на друга?”, попита реторично Миков. 

Лидерът на соцпартията се спря и на вътрешните критики за липса на опозиционност. За да ги опровергае, разбира се.

Според него напоследък се наблюдавал процес на съживяване на парламентарната група на левицата. Особено ясно личало това в дискусиите по бюджета за следващата година, каза и допълни, че червените депутати били активни в парламентарния контрол. 

„И ако средностатистически групата ни изглежда все по-жива и опозиционна, то може да се каже, че тежестта на това не се разпределя равномерно между отделните народни представители”, отбеляза обаче Миков. Той добави, че членовете на НС ще получат точна справка за участието на депутатите в работата на парламентарната група. 

БСП, чиято електорална тежест продължава да намалява (последното изследване на "Алфа рисърч" й отреди под 10%) се стяга за пореден конгрес. Очаква се той да се проведе през април 2016 г. Така от пленум на конгрес соцпартията става все по-малко привлекателна за избирателите.