Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред Би Ти Ви, че България  подкрепя отпускането от страна на ЕС на 3 млрд. евро за Турция за справянето с бежанския проблем. Той обаче е категоричен, че тези пари не трябва да се отпускат за сметка на орязването на еврофондовете, които се дават на по-бедните страни в ЕС.

"3 млрд. евро за Турция са за спокойствието на ЕС. Те са по-скоро за бъдещи разходи. Разходите на Турция до този момент многократно надхвърлят тази сума", обясни Дончев.

И допълни, че все още няма предложен конкретен механизъм за осигуряване на тези средства.

"Не бива да се вземат пари от оперативните програми", категоричен е Дончев.

Той изтъкна, че Турция по отношение на бежанците има по-отговорно поведение дори от някои членки на ЕС. Тя обаче имала нужда от финансов и политически жест. Според Дончев отпускането на тези 3 млрд. евро може да стане чрез преструктурирането на бюджета на ЕС и орязването на други разходи, което вече се е случвало.

"Членство на Турция в ЕС няма как да се случи бързо по технологични съображения. Нямам впечатление Турция да използва бежанската вълна като форма на натиск. Тя търси утвърждаване на репутацията си с отговорно поведение", каза Дончев.

Вицепремиерът е категоричен, че няма как визовият режим за Турция да се либерализира бързо. Според него първончално ще има междинен вариант чрез службни паспорти, за които не се изисква виза.

Според Дончев сценарият за руски газопровод през Черно море, който да стига до България, все още не е невъзможен.

"И Турция, и Русия през Черно море са ни съседни държави. Всеки конфликт няма как да не предпоставя рискове", каза Дончев.

Според вицепремиера изграждането на жп трасе по пътя на коприната от Китай до Европа е напълно възможно. За подобно трасе стана дума при посещението на премиера Бойко Борисов в Китай.