Новият председател на съюза на съдиите Атанас Атанасов заяви пред БНР, че настоява за проверка по скандала "Двете каки". С това име, реплика на Бойко Борисов, станаха известни изтеклите разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. В тях се говори за търговия с влияние, лобиране, задкулисни решения, "сговаряне на хората" във Висшия съдебен съвет и дори нареждания за "опраскване" от премиера Бойко Борисов към главния прокурор Сотир Цацаров.

"Това, за което настояваме, е да се провери дали описаните там обстоятелства съответстват на действително случилите се събития и в този смисъл проверката не би следвало да е много трудна. Това, което също от гледна точка на мен като съдия е важно, е че едната от участващите в тези разговори беше дълго време председател на Софийския градски съд – едно от най-големите съдилища в България и разглеждащо едни от най-важните дела. След като държавата, в лицето на ВСС, за такова време й е било гласувало такова голямо доверие, би следвало, когато се появят такива записи с нейно участие да не свършва коментара до това, че две жени си говорят".

Това каза Атанасов. Той е категоричен, че ВСС трябва да даде картина как е бил ръководен Софийския градски съд.

”Механизмите, по които може да се оказва влияние, са ясни. Ние направихме възможното, за да ги покажем, като акцентирахме на големия брой командировани съдии в СГС и върху възможността по някакъв начин… Понеже тяхното оставане в съда зависи от председателя, те са зависими от него. Другата възможност, на която обърнахме внимание, беше действащата система за случайно разпределение на делата, по която именно съдии са изразявали съмнение по отношение на нейната обективност. Няколко пъти са сезирали ВСС и не беше последвало нищо", посочи той.

 "Всички колеги сме омерзени от съдържанието на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова", каза Атанасов.