Бежанските лагери в Ирак ще имат шведски изглед. Поне донякъде. Комисариатът за бежанците на ООН поръча 10 хил. временни подслона от ИКЕА, които ще бъдат монтирани през следващото лято. Те са произведени от Better Shelter, социално предприятие на Фондация "ИКЕА". Един подобен подслон е много по-удобен, по-функционален от палатките и издържа средно по три години, съобщава IRIN.

"Бежанците участваха в процеса на създаването. Получавахме обратна връзка от тях кое е най-добро за тях и взехме предвид техните коментари", обяснява изпълнителният мениджър Андерс Рексаре Тюлин.

Според Върховния комисиарит за бежанците в Ирак има около 2 млн. бежанци. В предишни години комисариатът е работил с ИКЕА за осигуряването на соларни лампи в Етиопия, Судан, Бангладеш, Чад и Йордания.

Всеки подслон е снабден със соларни панели, мрежи срещу комари, светлини, вентилация. Вратите могат да се заключват. Това е важен елемент, защото невъзможността да се осигури уединение понякога излага жените и децата на опасността от сексуално насилие. Прототипите са били предварително тествани сред 40 семейства на бежанци в Ирак и Етиопия. Работата по създаването на подслоните е започнала преди 5 години, първите прототипи са били готови през 2013 г.

Цената им е 1150 долара. Струват три пъти повече от стандартните палатки, използвани досега от комисариата, но са много по-удобни и с много по-голяма гаранция. Предназначени са за 5-6-членни семейства.

Риад със синовете, дъщерите и тъщата си в един от прототипите. Март 2015 г., бежански лагер в Ирак. Снимка BetterShelter.org