Няма държава, която може да ни накара да се извиняваме, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу. Той е в Брюксел, където разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтеберг.

Да се защитаваме е наше право и задължение, допълни министър-председателят по повод свалянето на руския Су-24. Турското въздушно пространство е суверенна територия и обстрелването на изтребителя е защитен акт, смята той.

Турският премиер обяви, че Анкара няма намерение да повишава и раздухва напрежението и очаква, че Москва ще направи същото. Готови сме да водим диалог с руснаците на всякакво ниво, коментира премиерът. Малко преди неговото изявление стана ясно, че Путин категорично е отказал среща с Ердоган на форума по климата в Париж.

НАТО напълно подкрепя Турция в усилията й да защитава въздушното си пространство, изтъкна генсекът на Алианса Столтенберг. Ние сме загрижени за нарастващото присъствие на Русия в района на Близкия изток, но сега трябва да се фокусираме върху спадане на напрежението между Анкара и Москва, обясни той.