След либерализацията на електроенергийния пазар потребителите на ток ще могат сами да избират фирмата, която ще им доставя ток.

"Доставчиците ще се конкурират така, че да предложат най-добра оферта на българските потребители. Това е процес, не е еднократен акт и не можем да кажем, че либерализацията ще бъде факт за всички. Ще има междинен период, който ще даде възможност на потребителите да изберат най-добрия доставчик”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ. 

Според нея потребителите могат да сменят своя доставчик, без да заплащат някаква такса за това.

"Единствено условие е те да са платили своите предишни сметки при досегашния си доставчик", уточни Петкова.

Всъщност процедурата ще наподобява до голяма степен услугата "преносимост на номера", която се прилага от телекомуникационните оператори. Вече от няколко години номерата на телефоните могат да се прехвърлят от един оператор към друг като единственото условие е абонатът да няма неплатени стари задължения.

"Пълната либерализация на електроенергийния пазар е процес, който трябва да се случи в България. Ние сме една от последните страни в ЕС, която не е либерализирала напълно своя пазар. Това е ангажимент, който сме поели и трябва да изпълним", добави Петкова.

Тя уточни, че след освобождаването на пазара цената на тока вече няма да се определя от КЕВР, а от търсенето и предлагането. За тази цел сега се създава Българската независима енергийна борса, на която компаниите ще могат свободно да търгуват с ток. 

КЕВР ще продължи обаче да определя цената за пренос, за достъп и цената "задължение към обществото".