Руското правителство реши да забрани продажбата на "сух алкохол", предаде РИА Новости.

Законопроектът ще бъде готов напролет. Той се съдържа в утвърдената днес от властите пътна карта за стабилизирането на ситуацията на пазара за спиртни напитки. 

Забраната за продажба на алкохол на прах бе предложена през лятото от Владислав Спирин - зам.-шеф на надзорния орган Росалкоголрегулирование. Въпросът отново събуди интереса на руснаците този месец, след като няколко десетки хора в страната починаха от отравяне със сурогатно уиски.

Според Роспотребнадзор - органът, контролиращ потреблението, "сухият алкохол" е потенциално опасен за здравето на хората. Той може да доведе до силно опиянение и дори изгаряния.

Що е то?

Алкохолът на прах, или "Сухият алкохол", е известен още с английската абревиатура palcohol (powdered alcohol). Това е глюкозен прах, всмукал молекули на спирт с различни оцветители и вкусови добавки. За да бъде годен за употреба, той трябва да бъде разреден с вода. Пропорциите трябва да бъдат посочени на опаковката.

Най-често продаваните във вид на "сух алкохол" напитки са водка, ром, а също така коктейли като "Мохито", "Маргарита", "Куба Либре", "Космополитън" и други.

Сами по себе се глюкозата и спиртът - двете основни съставки на "сухия алкохол", не са вредни. Опасни са обаче различните добавки, оцветителите и веществата, усилващи вкуса. Те могат да окажат много тежки щети върху здравето.

Алкохол на прах в момента се продава в САЩ, Япония и ЕС.