Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия и Турция да преодолеят дипломатическия разрив по между си и да се съсредоточат върху общия враг - "Даеш".

Обама се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Париж на форума за климата. Вчера американският президент изрази съжаление пред Путин за свалянето на Су-24 и също го призова към спадане на напрежението с Анкара.

„САЩ подкрепят правото на Турция да се защити и да пази въздушното си пространство... Разговаряхме как Турция и Русия могат да работят заедно, напрежението между тях да намалее и да намерят дипломатически път за разрешаване на ситуацията,” заяви US президентът пред журналисти след срещата си с Ердоган. „Имаме общ враг в лицето на „Даеш" и искам да се уверя, че всички сме фокусирани върху тази заплаха”, допълни Обама.

След това той изтъкна, че Вашингтон ще продължи да задълбочава военното си сътрудничество с Анкара, за да се укрепи още повече НАТО и съюзниците да са сигурни, както и да се разреши конфликта в Сирия.

 Турският президент Реджеп Ердоган обясни на журналистите, че сега грижата на правителството в Анкара е да се върне мира в района на Близкия изток и да съдейства за това с каквото може.