Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) включи китайския юан, наричан още "ренминби" (б.р., означава "народна валута"), в кошницата от валути, с която се изчислява стойността на нейната парична единица - специалните права на тираж (СПТ), съобщи организацията в понеделник. От 1 октомври 2016 г. юанът ще бъде включена като петата валута, която ще определя стойността на СПТ заедно с щатския долар, еврото, британската лира и японската йена.

Значението на този факт за повечето хора е неясно, поради сложността на силите, които управляват държавните резерви, както и поради това, че ролята на СПТ в глобалната икономика не е много разбирана. Ето какво трябва да знаете за юана и потенциалните последствия от решението от понеделник, според MarketWatch.com.

За какво служат СПТ?

СПТ са изкуствен резерв, създаден за централните банки в края на 60-те години на миналия век и в основната си част са реликва от ерата "Бретън Удс" (б.р. международна валутна система за златно-доларов стандарт).

Когато са въведени за първи път, целта им е била да задоволят недостига на две важни международни резервни активи - златото и щатския долар. Но приложимостта им сериозно намалява след края на "Бретън Удс" и нарастващата достъпност на кредит чрез международните финансови институции.

Централните банки не използват СПТ като критерий за определяне на техните валутни резерви. Анализ на скорошните данни на МВФ за състоянието на резервите на централните банки показва, че доларът съставлява много по-голям дял, отколкото е теглото му в СПТ.

Ето как изглеждат данните:

Защо тогава е устремът към юана?

Централните банки вече започнаха да трупат резерви в юани, за да отразят влиянието на Китай в междуграничната търговия. Но това е все още ограничено от контролите на Пекин върху валутата и деноминирания в нея дълг.

Така че повечето валутни стратези вярват, че включването на юана в СПТ няма значително да увеличи търсенето на валутата от централните банки. На практика това решение ще има малко значение извън Китай.

Юанът ще детронира ли долара?

Включването на юана в СПТ засилва репутацията му на световна резервна валута. Но е още много далеч от първенството. Юанът е петата най-използвана световна валута за международни плащания и само малка част от резервите на централните банки са деноминирани в нея.

Ето и таблица на системата за международни банкови разплащания SWIFT, която показва актуалния пазарен дял на съответните валути.

Но това ще се промени, защото Китай разхлабва контрола върху оценката на валутата и нейното приложение. През август Пекин рязко промени методологията за определяне на курса ѝ към повече пазарно ориентиран подход, което доведе до нейното бърза обезценяване. Въпреки, че остават много забрани за капиталовите потоци, някои от тях могат да бъдат отворени. Ако Китай отвори икономиката и капиталовата си сметка, делът на юана в международните резерви ще се увеличи.

Но трудно ще достигне до този на долара. Юанът по-скоро ще изравни статута си с паунда и йената на валута за диверсифициране на резервите, смятат експерти.

Китай ще продължи ли с реформите?

Китайските политици настояват пред света, че планират бавно да освободят контрола над юана. Мерките да отворят пазарите през последната година бяха достатъчни да позволят валутата да получи статута "свободно използвана", изискване за включване в кошницата на СПТ. По-голямата вероятност е те да продължат с либерализацията.