Турция трябва значително да разшири усилията в борбата срещу джихадистите от "Даеш" и да въведе ред по границата си със Сирия, през която продължават да минават бойци и товари за терористите.

Призивът бе отправен от президента Барак Обама по време на пресконференция в Париж.

„По границата между Сирия и Турция все още има "дупки" от по няколко километра, използвани за преминаване на чуждестранни бойци и нелегални доставки на товари, особено петролни. Турските граничари и войници могат да направят много повече от своята страна на границата“, заяви Обама.

Според него президентът Реджеп Ердоган разбира това. Държавният глава разказа, че е обсъдил всичките тези проблеми с турския си колега на срещата в Париж и се надява на промени. Той акцентира на факта, че Турция се сблъсква с голям бежански поток от Сирия и е принудена да носи това бреме. Обама смята, че това е една от причините, заради която Анкара държи границите си отворени. Лидерът на САЩ похвали и разбирателството в тази посока между Анкара и Брюксел.

Обама предупреди, че ще продължи да оказва натиск върху съюзниците на САЩ да спрат всички кранчета за финансиране на джихадистите.

Господарят на Белия дом отговори и на въпроси за участието на Русия в Сирия. Той обяви, че не очаква от Москва бърза промяна в стратегията, нито обръщане на 180 градуса, но вярва, че руският президент и Москва ще разберат необходимостта да се присъединят и включат към водената от Вашингтон коалиция срещу ислямските радикални фанатици.

"Мисля, че господин Путин добре разбира, особено със спомена за Афганистан в главата си, че целта, която иска да постигне в Сирия не е да затъне в един безкраен и парализиращ граждански конфликт", коментира Обама.