Шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова защити позицията на премиера Бойко Борисов, че хората в големите градове трябва да плащат по-високи налози.

"Данъците в София трябва да са по-високи, отколкото данъците на хората в по-малките населени места", каза тя пред бТВ.

За увеличаването на местните данъци и такси в градове като София, Варна и Пловдив министър-председателят се обяви на конференция за местното самоуправление в понеделник.

"Не може перничаните да плащат данъци на Община Перник, а да трошат софийските пътища. Това струва пари и не може постоянно да бъде финансирано от държавния бюджет. Не можем да не плащаме и да имаме добра среда за живеене", подчерта Стоянова. 

И докато шефката на бюджетната комисия подкрепи премиера Борисов, тя индиректно разкритикува позицията на бившия финансов министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков, че външният дълг се превръща в сериозен проблем за страната ни.

"Дефицитът намалява и средносрочната прогноза показва, че тя ще продължава да намалява, но по-бавно. Дългова спирала няма и няма да има, защото тя е свързана с дефицита и ако той върви надолу и се консолидира, дотам няма да се стигне", увери Менда Стоянова.