До февруари Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да внесе в съда иска за отнемането на имуществото на банкера Цветан Василев, обяви в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" по Българското национално радио председателят на комисията Пламен Георгиев.

Той гарантира, че образуваното производство по случая ще бъде внесено в законовите срокове:

"Огромен екип е ангажиран, даваме си ясна сметка, че такъв случай е абсолютен прецедент не само в дейността на комисията, а изобщо в цяла Европа. Един-единствен случай имаха италианските колеги, те бяха наложили по-големи обезпечителни мерки от нас в един случай, който касае дейността на мафията, но те касаят много лица. Така, за едно лице да се наложат такива обезпечителни мерки е абсолютен прецедент."

КОНПИ наложи запор върху имущество за над 603 млн. лв. на избягалия в Сърбия бивш мажоритарен собственик на КТБ. Преди ден от ведомството на Пламен Георгиев съобщиха, че Софийският градски съд е допуснал обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми.

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево. 

По искане на Комисията за първи път от създаването й е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по 4 сметки в швейцарски банки. 

Пламен Георгиев съобщи още, че комисията е внесла в съда иска за отнемане на имущество и срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров.  

"За господин Бисеров вече производството е внесено в съда. Цената на иска е 1 980 000 лева, като реално обезпеченото имущество е на по-ниска стойност. Господин Бисеров сътрудничеше и част от нещата, които той подаде пред нас, бяха уважени", обясни шефът на КОНПИ.