Късно снощи е в България е пристигнало ново писмо от зам.-председателя на Европейската комисия Франц Тимерманс. В него се опровергава информацията, че ЕК иска оставки на висши български магистрати. Писмото е до вицепремиера Меглена Кунева и до правосъдния министър Христо Иванов. Това съобщи самият Иванов пред журналисти в Министерския съвет.

В писмото обаче се настоява изрично всички данни за търговия с власт и корупция сред магистратите в България да бъдат проверявани.

Интригата за това дали ЕК иска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров започна след публикация на "Медиапул". Според нея представител на ЕК е отговорил на изданието, че скандалът с изтеклите записи на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, известен още като "двете каки" трябва да се разследва без участието на тези, за които се твърди, че са замесени. Името на Цацаров се споменава в тези записи.

Ден по-късно пред Клуб Z говорителят по върховенство на закона, човешки права и правосъдие Кристиян Виган потвърди, че очакването на Брюксел е за "независима проверка". В същия ден обаче от ЕК обявиха официално, че публикациите, според които Брюксел е призовал за "оставки на лица, въвлечени в случая с подслушването" са некоректни.

Скандалът "двете каки" получи името си след подобно сравнение от премиера Бойко Борисов. Той започна след като "Биволъ" публикува поредица от аудио записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които има данни за нарушаване на разделението на властите, политически натиск, разкриване на класифицирана информация и други.

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет образува проверка. Тя е председателсвана от Ясен Тодоров, чието име се споменава в записите. Другите замесени имена са на няколко членове на Съвета, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов.