Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи се срещнал в Брюксел със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, съобщи пресцентърът на Главното мюфтийство.

Главният мюфтия представи необходимостта от прозрачно финансиране на дейностите в Изповеданието. Един от възможните източници на финансиране са европейските средства по програмата за селските райони. Еврокомисарят по бюджета и човешки ресурси се ангажира да съдейства с информация в тази насока“, се казва в прессъобщението.

Срещата се е състояла в неделя и още тогава Кристалина Георгиева публикува снимка от нея в своя туитър профил, но без подробности за темата на разговора.

В съобщението на мюфтийството са цитирани думи на Мустафа Алиш Хаджи, че „в контекста на случващото се в световен мащаб, за България в момента опасността може да дойде от изкуственото нагнетяване на напрежението вътре в страната. На този етап не се наблюдават други поводи за опасения. Българският народ е мъдър и не се поддава на екстремистки провокации“.

Главният мюфтия е бил в белгийската столица за участие в организираната от Съвета на Европа конференция „Нова приобщаваща и оптимистична Европа: примери за добри практики на междурелигиозен диалог".