Руският президент Владимир Путин наричал турския си колега Реджеп Ердоган "храбър и смел", преди отношенията между двете страни да се обтегнат заради сваления на 24 ноември бомбардировач Су-24.

Това заяви самият Ердоган, съобщи в. "Хюриет".

"Изказванията на Путин за мен винаги бяха за моята храброст и смелост... Той е говорил много и за моето скромно държавничество. Когато се среща със Силвио Берлускони и Герхард Шрьодер, думите му винаги са такива", каза Ердоган пред журналисти на път за Катар. Той отлетя към емирството от Париж, където бе на международната конференция за климата. Там турският президент въпреки желанието си не се срещна с Путин.

ЕРДОГАН ПАК ИСКА СРЕЩА С ПУТИН

Ердоган изтъкна, че "всички страни" са признали правотата на Турция в инцидента със сваления самолет. Подкрепили го Барак Обама, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Петро Порошенко, с които той разговарял в Париж. И четиримата лидери обещали да бъдат на страната на Турция.

ОБАМА: ТУРЦИЯ ИМА ПРАВО ДА СЕ ЗАЩИТИ

Според Ердоган проблемите трябва да бъдат решавани по дипломатически път. Той коментира и думите си, че Анкара би действала по друг начин, ако е знаела, че нахлулият във въздушното й пространство самолет е руски.

"Исках да кажа, че формата на предупреждение щеше да бъде различна и че времето за предупреждение щеше да бъде удължено. Трябва да внимаваме срещу въздушни нарушения от Сирия. В тази чувствителна среда имаше самолет от неизвестна националност, който не се подчини на предупрежденията", каза Ердоган.

Турският президент смята, че поведението на Русия след инцидента не е било особено дипломатично. Не било много хубаво и да се отправят заплахи със санкции веднага след свалянето на самолета.

"Преди обсъждахме с Русия на всички нива нарушенията на въздушното пространство. Това не беше първото нарушение. Имаме документи, че има стотици такива нахлувания. Нарушение над Черно море миналата година продължи 15 минути. Когато отправихме предупреждение, те казаха, че пилотите не знаят добре английски и че има неразбирателство. Такива проблеми имаше и при първото нарушение в Сирия", допълни Ердоган.