"Потенциалът на България е заложен в нейната способност да превъзмогне миналото, свързано с корупцията и престъпността."

Това заяви снощи Ерик Рубин, номиниран за посланик на САЩ в България. Той говори пред Комисията по външни отношения на Сената. Заедно с него бяха изслушани и други номинирани за посланици в различни страни по света.

"Макар корупцията в България все още да се шири, ние виждаме някои положителни технически и законодателни стъпки. Ако бъда одобрен, се ангажирам да работя да помагам на българите да се справят с тези трудни предизвикателства", увери дипломатът.

Рубин похвали страната ни, че като част от коалицията срещу "Ислямска държава" играе важна роля, като помага за сдържането на притока на чуждестранни терористи заради местоположението си на кръстопътя между Близкия изток и Западна Европа.

Той съобщи, че преди седмица се е състояла първата среща на създадената наскоро двустранна българо-американска работна група за борба срещу тероризма. Причина за нейната поява бил успехът на други двустранни работни групи, чието създаване бе договорено при визитата на държавния секретар Джон Кери у нас през януари.

Макар България да е на предпоследно място в НАТО по брутен вътрешен продукт, тя е верен и надежден съюзник, изтъкна още Ерик Рубин.

Той припомни, че страната ни разчита почти изцяло на Русия за природен газ и ядрено гориво.

"Ние подкрепяме усилията й да диверсифицира енергийните източници и маршрути съгласно целите на ЕС. Каспийският газ би бил важно решение", заяви номинираният за посланик на САЩ у нас.

Той обеща да работи за добрите търговски връзки и нови бизнес начинания. И даде за пример "Хюлет-Пакард", за която работят вече над 6000 българи. Компанията откри у нас през април единствената си в Европа технологична лаборатория.

Рубин разказа, че е идвал в България още през 1991 г. Тогава той помагал за организирането на първия диалог за сигурността и военния обмен между София и Вашингтон. Това били все още трудни дни, но българите вече задали курс към бъдещето -европейската интеграция и атлантическия алианс.