От 1 април ще влезе в сила задължението таксиметровите услуги да се извършват само от фирми превозвачи, в които шофьорите са наети по трудов договор. Другата възможност е водачът сам да се регистрира като превозвач.

Това решиха депутатите при гледането на второ четене на промените в Закона за автомобилните превози. Промяната мина със 79 гласа "за".

Така реално Народното събрание ускори процеса. При гласуването на първо четене срокът за влизане в сила на новите правила бе фиксиран на 1 юли догодина. От БСП обаче поискаха законът да влезе в сила на 1 април и парламентарната транспортната комисия възприе идеята.

След 1 април 2016 г. би трябвало да отпаднат шофьорите, които сега возят клиенти за собствена сметка, но от името на регистриран превозвач. Такива са около 11 000 водачи на таксита. В момента схемата се използва за масово укриване на приходи, данъци и осигуровки. Срещу нея протестират основно големите фирми, които продават стикери и автомобили на лизинг без да носят никаква отговорност за шофьорите си.