Властите в Крим предлагат на родителите на кръщават новородените си синове Генератор, предаде Нюз.Ру.

Идеята възникнала, след като анексираният миналата година от Русия полуостров остана без ток на 22 ноември. В момента регионът е на режим, който ще трае месец.

И без друго в Крим възникнала тенденция бебетата на бъдат кръщавани с имена, съответстващи на момента. Така например все по-често момиченцата получавали името Света. Това е умалително от Светлана. А думата "свет" на руски означава ток.

И по тази причина Владимир Константинов - председател на Държавния съвет, т.е. парламента на Крим, призовал родителите на мъжки бебета да не изостават от челния опит.

"Възникна абсолютно оригинално предложение - момчетата на бъдат кръщавани Генератор. Ще бъде много хубаво име - Генератор Иванович, съкратено Гера", заявил Константинов, цитиран от агенция Криминформ.

По принцип Гера в Русия се използва като умалително на имената Герасим или Герман.

Крим все още получава ток от Украйна, макар да е анексиран от Русия. На 20 ноември украински активисти взривиха два далекопровода в Херсонска област. Два дни по-късно те бяха взривени отново и тогава полуостровът потъна в мрак. На 2 декември бе пуснат ток от руския Краснодарски край. Режимът на полуострова обаче ще остане в сила до 20 декември.