Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви в кулоарите на парламента, че промените в Конституцията все още не могат да бъдат смятанr за провалени. Вчера временната комисия за промените ги гласува на второ четене, като по някои теми това гласуване демонстрира отстъпление от първоначално приетия вариант.

"Решенията на комисията вече традиционно нямат особено значение. Важно е какво ще се гласува в зала. Естествено знакът е повече от неприятен за това отстъпление. Но не виждам смисъл от драматични коментари преди гласуването в зала. Винаги съм бил оптимист. Вече, знаете ли, за десети път отговарям на въпроса какво правим, след като се провалиха промените в Конституцията. До момента не се провалили. Ако се провалят тогава ще отговоря на въпроса, но в момента съм оптимист".

Това бе лаконичният коментар на Кънев.

Основното отстъпление бе в текстовете, които регламентират прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Според приетите текстове на първо четене в нея прокурорите не трябваше да имат мнозинство. Вчера обаче комисията реши, че те ще имат такова мнозинство. Не бе прието и предложението на реформаторите за явно гласуване във ВСС.

Не бяха приети и текстовете за създаването на независим зам.-главен прокурор, който да разследва  дела за корупция по високите етажи на властта, както и тези за съкращаването на неговия мандат и др. Формално обаче за тях може да се смята, че са извън обхвата на приетите на първо четене изменения.

ДЕПУТАТЪТ ДИМИТЪР ДЕЛЧЕВ ОБЯСНИ ЗАЩО НЕ Е ПОДКРЕПИЛ ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА, СВЪРЗАНИ С ПРОКУРАТУРАТА