Забраната за сключване на автозастраховка "Гражданската отговорност" онлайн ще отпадне, съобщи пред БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Скандалната забрана беше включена в проект за нов застрахователен кодекс, внесен от Комисията по финансов надзор. Срещу нея се вдигна целия бранш, като миналата седмица водещи фигури в застраховането поискаха оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.

БИТКАТА ЗА СТИКАРА - ИСКАТ "ГЛАВАТА" НА РАЛИЦА АГАЙН

„Този кодекс за застраховането е минал само на първо четене. Сега в момента се разглежда на второ четене от икономическа комисия и знаете между първо и второ четене могат да бъдат правени промени в него”, уточни той.

„Една от най-съществените промени, която вчера направихме е да подкрепим отпадането на тази забрана за онлайн застраховането, защото според мен това е основният интерес на потребителите в този кодекс за застраховане. Причината е, че ако позволим онлайн застраховането това означава, че тази застраховка ще бъде по-евтина”, казва Делян Добрев.

Според него възможността за онлайн сключване на полицата ще намали брокерските комисиони, което ще доведе до спад на цената на автозастраховката с между 20 и 40 лева.