Молла Ахтар Мансур, предводител на талибаните в Афганистан, е бил тежко ранен по време на престрелка в предградие на пакистанския град Квета и впоследствие е починал, съобщи ДПА. Германската новинарска агенция се позовава на кръгове, близки до пакистанските талибани.

“Узнахме, че по време на тайна среща в Кучлак, предградие на Квета, Ахтар Мансур е бил прострелян, състоянието му е критично. Един Аллах знае дали ще оцелее”, цитиран е източникът на първоначалната информация. Тежко раненият вожд бил откаран в болница в Квета, където миналата нощ е издъхнал.

Смъртта на Мансур бе потвърдена днес и от правителствен източник в Кабул.

Молла Ахтар Мансур е свикал среща на командири на талибаните в Квета. Всички са се събрали в къщата на бившия затворник от Гуантанамо Абдула Сархади.

Между присъстващите избухнала свада, стигнало се до стрелба. Първите изстрели дал домакинът, военните командири също извадили оръжия. Смъртоносно покосени били най-малко шестима, сред които и охранителят на тартора Мансур. Самият той бил тежко ранен.

Кървавият инцидент свидетелсва за противоборство между отделни талибански групировки.

Молла Ахтар Мансур оглави ислямистите това лято, след като беше обявена  смъртта на дългогодишния им тартор молла Мохамад Омар. Много от неговите привърженици не приеха Мансур за свой лидер, подозирайки, че е маша на Пакистан, който го е наложил на поста.

Така бяха прекъснати и мирните преговори с правителството в Кабул, подкрепяни и от Исламабад.

Във вторник, по време на международната среща на върха по въпросите на климата в Париж, афганистанският президент Ашраф Гани и пакистанският премиер Наваз Шариф решиха мирните преговори да бъдат подновени.

Кой всъщност е Ахтар Мансур?

Той пое лидерството на талибаните на 31 юли 2015 г. като наследник на Мохамад Омар. Според запознати обаче Мансур е дърпал конците на престъпниците повече от две години.

За смъртта на Омар беше съобщено през юли, но се оказа, че той от две години е мъртъв. Мансур беше обвинен, че е криел този факт поради страх от вътрешни раздори.

Никой не знае точната възраст на молла Мансур. Предполага се, че е около 45-годишен. Той е играл ключова роля сред талибаните между 1996 и 2001 г., когато радикалните ислямисти управляваха Афганистан.

Първият му висок пост е шеф на летището в Кандахар в Южен Афганистан, столицата на талибаните. Впоследствие става министър на въздухоплаването. Така Мансур отговаря не само за гражданската авиация, а е начело и на ВВС.

В края на 2001 г. международна коалиция начело със САЩ свали ислямисткия режим от власт, но талибаните не бяха сразени. Те започнаха партизанска война, наричайки се “въстанници срещу агресора”. Самият Ахтар Мансур стана техен предводител в провинция Кандахар.

Въпреки вътрешното противобрство талибаните завоюваха известен военен успех. Тази есен те завладяха северноафганистанския град Кундуз. След люта битка с правителствените сили обаче бяха принудени да се оттеглят.