След Париж целта на "Даеш" ("Ислямска държава" е Лондон, заяви пред Си Ен Ен висш европейски представител на службите за борба срещу тероризма.

Такива са разузнавателните данни на службите за сигурност на Стария континент. Според тях британски бойци от "Даеш" са получили нареждане от своите шефове в така наречения халифат да се завърнат в Обединеното кралство и да извършат атентат.

Засега не е ясно кога точно ще бъде извършена атаката и на кое място. Служителят по сигурността обаче заяви, че един от резултатите на тези опасения е решението на британския парламент от 2 декември да започване въздушни удари срещу джихадистите в Сирия.

 

Тунизийска следа

 

Една от най-важните фигури в отдела за операции зад граница на "Даеш" е тунизиец, разкрива анонимното европейско ченге. Вероятно този човек е един от мозъците на атентатите в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени. Тунизиецът сега разработва планове за нови атаки на Запад.

А западните разузнавателни служби знаят идентичността на тунизиеца. Известно е също, че той работи в тясно сътрудничество с няколко френски бойци от "Даеш" в столицата на джихадистите Рака и района наоколо.

Възможно е клетката за операции в чужбина да докладва за дейността си лично на Абу Мохамед ал Аднани, най-висшия ръководител на "Даеш" в Сирия.

 

Френски мозък на атентатите

 

Един от предполагаемите мозъци на атентатите в Париж пък е Фабиан Клен, разказва още европейският служител на сигурността. Става дума за френски боец ветеран от "Даеш". Това е човекът, поел отговорност за кървавата баня във френската столица, във видеоклип, разпространен от джихадистите на 14 ноември.

Клен работил заедно с мароканеца с белгийско гражданство Абделхамид Абаауд, който бе застрелян в парижкото предградие Сен Дени на 18 ноември. Двамата заедно вербували бойци за групировката, които да извършват атентати във Франция тази година.

Абаауд вероятно не е предполагаемият главен оргтанизатор на парижките атентати, а е бил просто водач на една от групите, смята ченгето.

Оказва се, че Абделхамид Абаауд не е главният
организатор на кървавата бана във френската столица.

Но дори при това положение европейските разузнавания са изненадани, че "Даеш" го е пожертвала за извършване на атаките, вместо да го запази за бъдещи операции.

Апартаментът в Сен Дени, в който Абаауд се криеше и бе убит, бил разкрит от службите благодарение на неназована жена. Тя предупредила полицията, че терористът е в Париж заедно с братовчедка си Хасна Аит Буласен. В началото властите пренебрегнали информацията, но след това решили да проследят Буласен. Тя бе убита при хайката в апартамента, а в началото се твърдеше, че се е самовзривила.

Същевременно ченгето признава, че разузнаванията са изгубили следите на Салах Абдеслам, който също е един от участниците в парижките атентати. Той изчезнал от полезрението ден след атаките - на 14 ноември, когато слязъл от колата на свой приятел в брюкселския квартал Схаарбеек. Той има френско гражданство, но живее в Белгия.

Според европейския разузнавач бойците от "Даеш" няма да се зарадват на Абдеслам, дори той да се върне в Сирия.

Салах Абдеслам е най-издирваният в момента човек в Европа.