Европейският съюз ще има своя система за архивиране и обмен на резервационни данни, която е важен инструмент в борбата срещу тероризма.

Днес, след Съвет на вътрешните министри, държавите-членки постигнаха споразумение с Европейския парламент по петгодишен проект за директива, която създава европейския регистър на пътническите резервационни данни. Той ще се състои от 28 национални регистъра, между които ще може да се обменя информация.

“Компромисът постигнат днес ще позволи на ЕС  да направи ефективна система за резервационни данни, която напълно спазва основните права и свободи", каза Етиен Шнайдер, министър на вътрешната сигурност на Люксембург, който сега председателства ЕС.

Проектът отлежа пет години в Европейския парламент заради опасения за опазването на личните данни на европейците. Атентатите в Париж тази година обаче, които взеха общо 147 жертви, засилиха натиска от националните столици за приемане на директивата. 

Окончателното формално одобряване на законодателния текст от Съвета и от Парламента се очаква в началото на следващата година. След това всяка страна-членка ще има по две години да въведе изискванията на директивата в националното си законодателство.

Авиолиниите, които събират резервационната информация, ще я предоставят на специализирани национални звена. В нея са отбелязани името, личните данни, маршрута и разписанието и начина на плащане на всеки пътник, който резервира място в самолет.

Така събираната информация ще обхваща задължително всички полети от и към трети държави (т.е. такива извън ЕС) и по желание на държавите-членки - за определени вътрешни за ЕС полети.

Данните ще се съхраняват пет години в регистъра, а след шест месеца ще бъдат анонимизирани, т.е. ще бъде закривано името на притежателя им. Първоначалният проект предвиждаше анонинмизирането да става 1 месец след въвеждането на данните, държавите-членки настояваха това да става след 1 година, компромисът с евродепутатите дойде за два пъти по-кратък срок.

След като данните бъдат анонимизирани, те ще бъдат премествани в друг архив със строг режим на достъп до пълното им съдържание.

Те ще могат да бъдат използвани само за целите на борбата с тероризма и с тежки престъпления.

Досега Великобритания и Дания използват национални регистри с резервационни данни, Белгия, Швеция и Испания бяха в процес на създаването им. Сега това ще трябва да направят всички държави-членки.