Лидерът на талибаните в Афганистан Молла Ахтар Мансур, който правителствени източници в страната обявиха за убит след престрелка в Кучлак (Пакистан), се оказа жив, предаде АФП.

Талибанското движение разпространи запис, на което мъж твърди, че е Мансур, и че е жив и здрав.

"Слуховете, че съм бил ранен или убит в Кучлак, са лъжа. Не съм бил в Кучлак от много години."

Невъзможно е обаче да се установи дали това наистина е ислямисткия главатар.

Както Клуб Z писа, немски медии, позоваващи се на пакистански източници, съобщиха във вторник че Мансур е бил тежко ранен по време на престрелка в предградие на пакистанския град Квета и впоследствие е починал от раните си. 

В информацията се твърдеше, че Мансур е свикал среща на командири на талибаните в Квета. Всички са се събрали в къщата на бившия затворник от Гуантанамо Абдула Сархади. Между присъстващите избухнала свада, стигнало се до стрелба. Първите изстрели дал домакинът, военните командири също извадили оръжия. Смъртоносно покосени били най-малко шестима, сред които и охранителят на тартора Мансур. Самият той бил тежко ранен.

Макар мъжът от записа да отрича въобще да е бил в областта, историята е илюстрация на противоборството между отделните талибански групировки, много от които са недоволни от лидерството на Мансур.