Благодарение на това, което направи премиерът Бойко Борисов, имаме политическа стабилност, която се отразява благоприятно и на икономиката. Това обясни заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на дискусията "Да! На българската икономика. Европейска България -стабилност и растеж”, която се провежда в столичния хотел "Маринела".

"Хората тук направиха чудеса за усвояване на еврофондовете", каза Георгиева.

Според нея от февруари досега България е на второ място по усвояване на евросредствата.

"Страната ни се оказа по-добре подготвена за това, което тресе много страни в Европа - бежанската криза", каза Георгиева.

Тя обясни, че европейската икономика, макар и бавно, постепенно се възстановява и се очаква да бъде отбелязан растеж от 2,1% през 2019 г.

Според нея политиката към ниски лихви на ЕЦБ е правилна, а най-сериозните проблеми пред ЕС в момента са от геополитически характер.

"Тези, които правят конфликти, не го правят, за да вземат властта. Тяхното желание е ужас и страх и по този начин да дестабилизират всички нас", каза Георгиева.

Според нея трябва да овладеем сигурността на Европа и да се справим с мигрантската криза. По думите ѝ е много опасно страните да се справят поединично с тези проблеми.

"Бюджетът за 2016 г. е много важен, но не е най-важен. Най-важното за България е да се впише в плана "Юнкер", категорична е Георгиева.

Според нея страната ни трябва да продължи да използва еврофондовете и 2016 година е много важна, за да можем да "натиснем педала на газта и в рамките на ранните години на програмния период".

Зам.-председателят на ЕК припомни, че София се класира в челните места на градовете за стартиране на нов бизнес, като уточни, че ЕС отделя 150 млрд. евро за стартиране на нови бизнеси.