Главният прокурор Сотир Цацаров е дал обширно интервю за днешния брой на вестник „24 часа“, в което изказва позицията си за предстоящото гласуване на второ четене на промените в Конституцията, свързани със съдебната власт.

Той подкрепя разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, както и избирането на членовете от парламентарната квота с 2/3 мнозинство от депутатите. Подкрепя и увеличаването на правомощията на инспектората.

Но категорично се противопоставя на отнемането на мнозинството на прокурорите в тяхната колегия, което бе част от „историческия компромис“ на първо четене, но бе отхвърлено от комисията преди второто четене, заради поправка, внесена от АБВ и подкрепена от ДПС.

Колкото е важно в съдийската колегия да не доминира политическата квота, толкова е важно това да се случи и за прокурорската. Няма независимост на съдебната власт, ако такива гаранции има само за една от нейните съставни части. По мое мнение това е основната причина за политическия и медиен шум, който наричате “война”, а не съдбата на ВСС“, отговаря главният прокурор на въпрос на главния редактор на изданието Борислав Зюмбюлев.

Сотир Цацаров казва в прав текст, че „няколко сценаристи“ имали за цел и разпускането на този ВСС.

„Някъде прочетох изявление на един от тях, че “политическите сили се страхуват от прокуратурата”. (Радан Кънев – б.р.) Това е безкрайно елементарна теза, защото принизява волята и мисленето на останалите депутати до обидни нива. Напротив, аз вярвам в техния разум – затова имам оптимистични очаквания за вота на 9 декември“.

Главният прокурор подкрепя медийните интерпретации, че имало „атентат“ срещу него и премиера Бойко Борисов. Публикациите за „преврат“ и „метеж“ (в свързаните с депутата от ДПС Делян Пеевски медии - б.р.) последваха публикуването в mediapool.bg на неподписано писмо на говорител на Европейската комисия, в което се казва, че „замесените трябва да бъдат изключени от процеса“ на разследване на „Яневагейт“. Последваха уточняващи питания към Брюксел и отговори, че ЕК не е искала оставката на Цацаров.

Във въпроса към главния прокурор това е наречено „троен атентат“ - писмото, поставянето му за обсъждане във ВСС от министъра на правосъдието Христо Иванов, както и внесените от Реформаторския блок по-радикални промени, свързани с прокуратурата.

Имаше старателна подредба, градация на събитията", отговаря главният прокурор.

На въпроса кой стои зад тези атаки, отговорът е:

Нека не затъваме в теория на конспирациите. Но ако използваме езика на наказателното право, това не са независими съпричинители, а целенасочено действащи съизвършители. Сред тях е една политическа сила и нейната лаборатория (сайтът “Медиапул” е само изпълнител, нещо като партиен печатен орган). Сред тях е един министър, който всеки ден обещава конструктивизъм и всеки следващ ден опровергава себе си. За медиите на семейство Прокопиеви главният прокурор отдавна е основна цел, независимо че публикациите някак вече доскучават – едни и същи автори “въртят” едни и същи тези за мракобесната прокуратура."

Сотир Цацаров оспорва и важността на гласуваните на първо четене промени:

„Какво означават за гражданина две колегии във ВСС или явно гласуване, ако чака съдебен акт 2 г. или вижда, че и най-наглото посегателство срещу полицай води до парична гаранция от 500 лв. и символично наказание?...

На моменти ние самите не усещаме колко далеч от нуждите на истинския живот са тези дебати. Не омаловажавам създаването на колегии, квотите в тях и всички тези въпроси. Но повтарям – те са основата на решението, не и самото решение...

Загубихме поне година в безсмислени спорове и конфликти. Ако повторим същото упражнение още 1 г., няма да има никакъв смисъл от това, какво ще направим по-нататък."

Главният прокурор посочва важните, според него, стъпки:

- „спешни промени в наказателния процес, които да го ускорят и в същото време да прекратят безумната практика на безкрайното връщане на делата за доразследване"

- "нови норми за длъжностните престъпления и престъпленията против стопанството, съобразени с новите реалности или поне с това, че отдавна вече в страната ни няма само една форма на собственост".

- „модерно и ефективно антитерористично законодателство".

Цацаров не приема, че корумпираните, некадърните и мързеливите са само в прокуратурата. Не приема и давания за пример модел на Румъния.

Точно затова не мога да позволя прокуратурата да се превърне в единствена мишена на хора с нездрави политически и икономически интереси. Защото, ако сочим непрекъснато Румъния за пример, трябва да сме пределно откровени: такава прокуратура може да работи само ако действа съд, който правораздава като съда в Букурещ.“