Финансовото състояние на НЕК и дружествата в сектора се подобряват. Наблюдаваме положителна тенденция - загубата към 30 септември 2015 г. е 218 млн. лв. в сравнените с 324 млн. лв. за същия период на м. г. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на енергиен форум в столицата.

 Тя припомни, че този петък ще в тестови режим ще заработи Българската независима борса и ще бъде извършена първата сделка с количества от АЕЦ ”Козлодуй“ и ТЕЦ "Марица Изток 2“.

"Надявам се тази стъпка да даде своите резултати. Тъй като тази тема е важна за цялото общество – както на българските битови потребители, така и за индустрията", заяви Петкова.

Според нея либерализацията на енергийния пазар е трябвало да се случи отдавна.

"Дали ще има поскъпване на тока, ще разберем, като тръгне борсата и влезе в сила напълно либерализирания пазар, от това какво ще бъде търсенето и предлагането, ще зависи и цената", посочи тя. 

Според Петкова включването на проекта за газов хъб в България в приоритетния списък на ЕК е позитивна оценка за  усилията на правителството в сектор ”Енергетика“.

"Намерили сме оптимален вариант "Мини Марица-Изток" да функционират нормално към момента", каза още министърът.

Петкова уточни, че в момента се съставя график за преговорите с 9-те банки, заявили готовност да осигурят заем за БЕХ , с който трябва да се изчистят дълговете  към амереконските централи.  

"Много се надявам процедурата да бъде наистина успешна и да бъде осигурен този ресурс, който да даде възможност да се отпуши по някакъв начин системата и да влезе един свеж ресурс, защото от тези 950 милиона 325 милиона веднага ще отидат в българските мини, тъй като двете централи дължат на мините общо 325 милиона лева. Това е жизнено важно за тях", добави Петкова.