"Даеш" ("Ислямска държава") ще се разпространи в целия свят, ако не бъде победена сега в Ирак и Сирия.

Това се съдържа в нов доклад на американското разузнаване, пише изданието "Дейли бийст". Документът, който рязко контрастира с предишни изявления на службите, бил съвсем наскоро връчен на президента Барак Обама. Това твърдят пред "Дейли бийст" три независими един от друг източника, пожелали анонимност.

В доклада се изтъква, че усилията на коалицията под ръководството на САЩ са изостанали от възможностите на "Даеш" в привличането на нови симпатизанти и водене на бойни действия. Това е факт въпреки въздушните удари, при които някои територии били прочистени от джихадистите.

Ислямистката организация вече разполага в дузина страни с мрежа от групировки, които са й се врекли във вярност или претендират да се влеят в нея.

След като проучил доклада, Обама помолил шефа на Пентагона Ащън Картър и шефа на Обединения комитет на началник-щабовете Джоузеф Данфорд да разработят нови варианти за борба срещу "Даеш".

В резултат контратерористичната операция била усилена. В действие бил пуснат същият арсенал, който бил използван по-рано при глобалната война срещу "Ал Кайда". Става дума за безпилотни дронове, рейдове на спецчасти и агенти сред местното население.

Картър обявил също така, че 200 военнослужещи от американското Командване за специални операции ще действат в Ирак и Сирия, като координират ударите чрез група от 50 души. Тя ще пристигне в Северна Сирия още този месец и ще работи заедно с бунтовниците от подкрепяната от Съединените щати Сирийска арабска коалиция (САК).

Зачестяването на рейдовете и ударите няма да елиминира проблема, но вероятно ще нанесе на "Даеш" достатъчно щети, за да намали нейната популярност и да има време за други стъпки, смятат авторите на доклада.

 

Неточен мерник

 

Сирийското правителство заяви днес, че 4 самолета на оглавяваната от САЩ западна коалиция срещу "Даеш" са бомбардирали по погрешка лагер на правителствената армия в провинция Деир ал Зор. Загинали са трима войници, а 13 са ранени. Изтребителите изстреляли 9 ракети към лагера.