Протестна мрежа“ разпространи кратка позиция във връзка с предстоящото в сряда второ четене на промени в Конституцията, свързани със съдебната власт.

На последното си заседание временната парламентарна комисия за промени в Конституцията оряза т.нар. „исторически компромис“ и промени разпределението на квотите в прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Прието бе разделянето на ВСС на две, засилване на правомощията на инспектората и избирането на членовете на парламентарната квота с 2/3 мнозинство. Отхвърлено бе и явното гласуване във ВСС.

Така нареченият #ИсторическиКомпромис приключи на 03 декември 2015 г." (датата на заседанието на временната комисия – б.р.)

Ето какво още пише в позицията на „Протестна мрежа“.

България е завладяна от мафията. Политическият елит със зъби и нокти брани единствено криминалните интереси на олигархията и организираната престъпност по всички етажи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в България.

Ако гласуването в зала повтори гласуването на временната Комисия за промени в конституцията от 03.12.2015 г., обратното броене за живота на този “реформаторски парламент”, ще започне да тече.

Търпението ни се изчерпва."

Орязването на конституционните промени се случи след силен натиск от страна на медиите, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Поправката бе внесена от АБВ, а подкрепена и от ДПС.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ ПОДКРЕПИ ПОПРАВКАТА В ОБШИРНО ИНТЕРВЮ ЗА „24 ЧАСА“

Засега подкрепа за разделянето на ВСС в първоначалния вариант, при който прокурорите нямат мнозинство в своята колегия, продължават да изказват ГЕРБ и Реформаторският блос. Те обаче имат общо само 107 депутати, а за приемане на поправките са необходими поне 160.

Ако ГЕРБ не променят позицията си, то и поправката на АБВ може да не бъде приета и ВСС ще бъде разделен, без да е уточнено как точно.

ПАТОВАТА СИТУАЦИЯ Е НАЙ-ВЕРОЯТНИЯТ ИЗХОД ОТ ГЛАСУВАНЕТО В СРЯДА