НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

 

ТАМПА, ФЛОРИДА - Нова група от 200 командоси от специалните части на САЩ ще бъде прехвърлена в Сирия, за да извършват операции срещи „Даеш”, разкрива електронното издание „Нешънъл интерест“. Шефът на Пентагона Ащън Картър заяви, че отрядът е наречен „Специализирана ударна сила“. Задачите на подразделението са да „извършва удар, да спасява заложници, да събира разузнавателна информация и да залавя главатари на „Даеш”, допълва военният министър.

В театъра на бойните действия

САЩ вече разполагат с над 3000 военнослужещи

повечето от които са от специалните части на различните родове войски, а така също и с морски пехотинци.

Основната промяна в тактиката на елитните бойци е, че те ще извършват самостоятелни операции в Сирия и Ирак. На бойното поле трябва да действат по модела, който бе приложен през 2011 година при операцията за ликвидиране на Осама бин Ладен в Пакистан. Това ще са прецизни удари, извършвани главно под прикритието на тъмнината, като командосите използват ново поколение уреди за нощно виждане.

Репортерите, които отразяват събитията в двете страни, посочват, че в Сирия и Ирак няма да се разиграят нови „пустинни бури“ като тези от двете войни в Персийския залив.

Публиката остава скептична

защото очаква Обама да стовари върху дхихадистите цялата военна мощ на най-силната армия в света. Общо е обаче схващането у всички държави от НАТО, че организирането на грамадна операция с десетки хиляди военнослужещи, няма да е ефективно.

Така смята и ветеранът Малкълм Нанс, който е служил дълги години в разузнаването на Военноморските сили на САЩ, а сега работи като експерт в борбата срещу тероризма.

Нанс познава много добре ислямския тероризъм. Той е написал книга по въпроса, а през последните 10 години е живял в различни държави в Близкия изток.

Войната срещу „Даеш” може да бъде спечелена

смята той, само ако бъде променена нейната динамика.

„Специалните части на САЩ в Ирак трябва да бъдат „отвързани“. Те се нуждаят от свобода за действие“, посочва експертът.

Съеднинените щати обаче не могат да действат сами. Американските специални части се нуждаят от партньорството на иракските командоси, Свободната сирийска армия и кюрдската съпротива. До известна степен всички тези играчи вече действат, но е необходимо да бъдат координирани и оптимизирани техните акции.

„Трябва да съчетаем трите основни сили и на всеки трима иракчани да се пада по един спецбоец на САЩ. Тези ударни групи ще извършват операции в тила на „Даеш”, допълва Нанс.

Основният проблем досега бе, че военните на Пентагона разчитаха главно на иракската армия, коят е зле обучена.

„Военните подразделения на Багдад биват използвани разпокъсано срещу дхихадостите в битки за градовете. Те са толкова зле организирани, че често откриват „приятелски огън“ едни срещу други, а „Даеш” се научи да действа асиметрично . Те заобикалят позициите на врага като воден поток, но избягват прилагането на подобна тактика срещу тях самите“, обяснява ветеранът от ВМС.

Той смята, че срещу фанатизираните терористи самоубийци не може да се води позиционна война.

Ударните групи може да влязат нощем на 30-40 км зад вражеската линия

и да разрушат снабдителните линии на джихадистите. Елиминирай всеки камион с боеприпаси, цистерните с гориво и вода, изличи от лицето на земята командните им и комуникационните им центрове. Нека „Даеш” разбере, че със пускането на мрака повече не владее своите територии, а остава  единствено в градовете”, казва експертът.

Подобна тактика обаче би накарала джихадистите да активизират своите собствени нощни патрули. Тогава идва ред на бойната авиация на САЩ, която разполага с чудесни електронни системи за нощни бомбардировки. По този начин „Даеш” вече няма да съществува като компактна организация. Членовете й ще бъдат принудени като охлюв да напуснат черупката си да приемат битка в движение, която нямат шанс да спечелят.

Нанс смята за пресилени писанията, че ислямистите като цяло имат добро военно обучение. Според него снимките, разпространени от пропагандата на „Даеш”, показват как се тренират екстремистите. Внимателният им анализ показва, че това са млади и неопитни хора, много често деца, които основно биват тренирани да извършват смоубийствени мисии като тази в Париж. Експертът посочва, че подобна „сила“ няма никакъв шанс срещу изключителните професионални спецбойци на САЩ.

Спуснете с хеликоптери 150 американски командоси

в пустинята в Източна Сирия. Създайте там оперативен пост за ден-два. Нощем те ще извършват ужилващи акции, разрушавайки всички важни обекти на врага. Ако подобни операции зачестят в различни невралгични пунктове на „Даеш”, структурата на джихадистите може да бъде разрушена. След това идва часът на иракските части и сирийската съпротива, които ще имат пред себе си изпаднал в паника противник. Срещу терористите трябва да бъдат използвани собствените им методи. Могат да се формират арабски групи, които да използват по един камион Ф-150 „Форд“ с две-три тежки картечници. Те ще започнат да „вършеят“ в Източна Сирия и в Ирак“, посочва Нанс.

Според него целта е да се вдигне моралът на местните бунтовници, за да може те да се почувстват като настъпващи победители.

„Ако аз трябва да организирам подобен екшън бих поставил пропускателни пунктове на пътя към град Рака, считан за столица на „Даеш”. Всеки, който се приближи, ще бъде унищожаван. Това ще накара джхидистите да отделят значителни сили, за да бранят гърба си“, съветва той.

„Даеш” майсторски използва моментите на смут

и прилага методите на психологическата война. Въпреки значителните човешки загуби и загубата на някои територии през последните месеци, се създава впечатлението, че джихадистите се все още са в настъпление. Планът на Нанс е инициативата да им бъде отнета и екстремистите да бъдат обърнати в отбрана, нещо, което те не умеят много добре.

„Те са експерти по поставянето на адски машини по пътищата. Ако иракчаните започнат да ги бият по главите с техните собствени камъни, няма да издържат дълго. Ако „Даеш” бъде поставена под обсада тридесет пъти, на тридесет различни места, ще се огъне и това ще е началото на края им. Нима мислите, че тези фанатици имат кой знае колко богато въображение?“, смята експертът.

Малкълм Нанс е уверен, че ако бъде приложен неговият план, за 72 часа „Даеш” ще бъде принудена да се затвори в градовете. За да бъде довършена там обаче, ще са необходими масирани бомбени удари от въздуха. В подобни ситуации джихадистите използват мирното население като жив щит. Ескпертът има отговор и на този проблем, който опира върху древната военна стратегия на Александър Велики. Продължителната обсада, която ще отреже пътя за всякакво снабдяване, ще ги сложи на колене. Нанс посочва, че войната с „Даеш” е повече идеологически конфликт. За да бъде унищожена заплахата на ислямския тероризъм, трябва да бъде победена апокалиптичната идеология на халифата.

Колкото и да не му се иска на Барак Обама да разшири военните операции на САЩ в Ирак и Сирия, клането от Сан Бернардино катализира хода на събитията противно на желанията на Белия дом. Факт е, че преди няколко дена без да мисли много Обама подписа новия бюджет на Пентагона, в който са предвидени над 500 милиона долара за войната срещу „Даеш”.