"Даеш" ("Ислямска държава") наистина изгражда държава с правителствени институции, хазна и дори има собствена икономическа програма, пише в. "Гардиън".

Тези подробности се съдържат в документ на арабски език от 24 страници на джихадистката организация, с който британското издание разполага. Той е изработен преди година и се нарича "Принципи в администрацията на ислямската държава", показва как трябва да изглежда държавата и как "Даеш" е успяла да се обособи и да стане най-богатата ислямистка групировка през последните 50 години. Автор на текста е египтянин на име Абу Абдула.

Прави впечатление, че организацията си има икономическа програма за самозадоволяване. Едно от най-важните за нея неща е да упражнява централизиран контрол - почти като навремето в СССР, върху петрола, газа и други жизненоважни отрасли от икономиката.

Но документът също така изгражда картина на групировка, която, макар да се е клела в принципа на бруталното насилие, не остава чужда за проблеми като здравеопазването, образованието, търговията, комуникациите и трудовата заетост. С други думи - всичко това, което го има в една държава.

Корицата на документа. Той е от 1435
година по ислямския лунен календар.

"Принципите" са написани след 28 юни 2014 г., когато лидерът на "Даеш" Абу Бакр ал Багдади обяви халифат в завзетите от джихадистите територии в Ирак и Сирия. Документът дава указания как да бъдат обучени административните кадри и да бъдат създадени правителствени отдели за образованието, природните богатства, индустрията, външните отношения и дори за военните лагери

Прави впечатление, че се предвижда създаването на отделни тренировъчни лагери за ветерани и за редовни войски. Ветераните трябва да минават всяка година двуседмични опреснителни курсове, през които да им бъдат показвани най-новите методи в използването на оръжие, военното планиране и военните технологии. От описанието става ясно също така, че военните лагери на "Даеш" са доста по-развити и по-съвършени от тези на "Ал Кайда" в Афганистан преди 11 септември 2001 г.

Джихадистите обучават и деца да воюват. От няколко месеца насам в интернет циркулират снимки и клипове, на които се вижда как деца екзекутират пленници. "Принципите" на "Даеш" предвиждат отличилите се в обучението деца да бъдат назначавани да патрулират и да охраняват контролно-пропускателни пунктове.

Друга цел на "Даеш" е постигането на единна култура за местните хора и чужденците. Друга важна задача е необходимостта от самозадоволяването чрез създаване на собствени независими заводи за военна и хранителна продукция.

"Гардиън" получил документа от бизнесмен, работещ с "Даеш" с посредничеството на известния изследовател Аймен ал Тамими.

Същевременно обаче през последните седмици джихадистите понесли сериозни военни загуби. И много хора в "столицата" им Рака в Сирия смятат, че групировката е доста по-добре на хартия, отколкото в действителност.

Флагът на "Даеш". Снимка Уикипедия

Целта на "Даеш" е да създаде жизненоспособна държава на основата на фундаменталистката теология, а не да води постоянни битки, смята Аймен ал Тамими.

"Този документ трябва да бъде прочетен от всекиго, най-вече от политическите стратези", смята пенсионираният американски генерал Стенли Маккристъл. През 2006-2008 г. той оглавяваше военните формирования, които помогнаха за унищожаването на "Ислямска държава в Ирак" (ИДИ) - предшественика на "Даеш".

"Ако Западът вижда "Даеш" като банда убийци психопати, рискуваме драматично да подценим групировка", допълва бившият военен.

Според него "Принципите" не се различават много от идеите на Мао Цзедун или практиките на "Виетмин" (борещата се срещу Франция Лига за независимост на Виетнам - б.р.) в Индокитай.

"Даеш" далече не е армия от безразсъдни и кръвожадни фанатици, а политическа организация с изключително комплексна и добре планирана инфраструктура зад себе си", изтъква Чарли Уинтър от Университета на щата Джорджия.