В протеста си пред Върховния касационен съд срещу оправдателната присъда на Цветан Цветанов за 6-те "не" прокуратурата дори не е вписала изрично, че иска той да бъде осъден. А само, че делото трябва да се върне на по-долна инстанция.

Това каза днес адвокатът на бившия вицепремиер и вътрешен министър - Менко Менков, по време на делото във ВКС.

"Тогава защо се иска връщане, като опцията за осъждане не стои", попита Менков, според който така и така клиентът му при този вариант трябва да бъде оправдан.

След като Софийският апелативен съд отмени предишната присъда от 4 г. затвор по прословутото дело за 6-те непозволени от Цветанов СРС спрямо бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, днес политикът за втори път се озова лице в лице с върховните съдии. От държавното обвинение настояха, че САС е допуснал процесуални нарушения, предоверил се е и не е проверил по никакъв начин верността на показанията на Калин Георгиев - бивш главен секретар на МВР.

По делото защитата изтъква, че Георгиев е посъветвал Цветанов да не позволява СРС срещу Орлин Тодоров и други двама криминалнопроявени, за да не разкрие "опративен способ" - т.е. - друга тайна мярка срещу него. Така дори Цветанов опазил държавна тайна. Адвокатите се позовават на вътрешна инструкция в МВР от 2003 г., според която главният секретар взима становище по допустимостта на СРС, нищо че по закон министърът ги подписва. Всичко това е станало устно - за него няма докладни или други документи.

"Като политическа фигура той носи конкретна отговорност за нарушаването на правата на гражданите"", защити Цветанов и германският му адвокат Ханс-Петер Ул.

В съвсем краткото си слово пред съда самият Цветанов каза, че никога не е нарушавал законите на страната.

Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.

След заседанието Цветан Цветанов каза, че не се разпознава в записите между Ченалова и Владимира Янева, а фрази като "Цецо е бесен" и "Цецо много натиска" не му говорят нищо.

Той обяви, че откакто са му завели дела, не контактува с абсолютно никого от съдебната система, защото смята, че така е редно. Според Цветанов премиерът е достатъчно стабилен, откакто го познава - през 2001 г., и няма как някой да ко разклати чрез аферата.