Благодарение на висококвалифицираните специалисти и новата апаратура в болниците българите постепенно ще се убедят, че няма нужда да ходят в чужбина, за да получат качествено лечение. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с регионалния министър Лиляна Павлова и колегата й в здравното ведомство д-р Петър Москов откри чисто нов Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в столичната университетска болница "Александровска".

С 16 млн. лв. инвестиции по оперативна програма "Регоинално развитие 2007 - 2013" и още 6 млн. лв. национално съфинансране, 12 от клиниките на болницата се сдобиха с 36 скъпоструващи апарата и чисто нова операционна за безкръвни интервенции. В знак на благодарност, че правителството е модернизирало почти половината болница ръководството на "Александровска" върна обратно на премиера символичен чек за 6 млн. лв., без да се отказва от бъдеща финансова подкрепа.

"Не мога да не поздравя ръководството на болницата, да не изкажа радостта си, одобрението си - истински ми е приятно, че двамата министри с такъв синхрон, разбиране, усърдие поне по 14 часа на ден на работят. (...) Апаратурата е най-добрата в света. Това го казват докторите, аз им вярвам. С тази висококвалифицирана работна ръка, в лицето на докторите и хирурзите и тази апаратура българите ще се убедят постепенно, че няма нужда да ходят в чужбина", похвали екипа си Борисов. 

По думите му, най-голямото предимство на новата апаратура, е че лечението с нея ще приключва с едно влизане в болница.

"С божията помощ и вашата експертиза тези хора се връщат на работа, а ние като държава имаме нужда по-бързо пациентите да се връщат на работа. Оптимист съм за бъдещето", допълни премиерът и пожела весели празници на всички.

Здравният министър на свой ред отбеляза, че това е поредният проект за обновяване на държавните лечебни заведения у нас. За модерна апаратура вече са инвестирани над 240 млн. лв. в 16 държавни и 21 общински болници. 

"Тук се получава лечение, а не се прави бизнес. Моята работа, нашата работа е да Ви осигурим възможността през апаратура, през устойчиво финансиране, през диалог да вършите максимално качествено работата си. От наша страна този ангажимент е спазен", категоричен беше Москов.

Инвестициите в здрвеопазването ще продължат и през новия програмен период чрез програма "Региони в растеж", но акцентът ще бъде поставен върху спешната помощ, допълни регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й вече са предвидени 160 млн. лв., с които ще се подпомогнат центровете за спешна помощ в почти всички райони на страната, включително и поделенията им в малките населени места. Минимум 200 общини ще получат "комбинация от финансиране" и ще си поделят 400 нови линейки.

"Целта е тази инвестиция да има своя интегриран подход и да има смисъл в това, което се прави", убедена е Павлова.

Средногодишно "Александровска" приема 35 000 лежащо онкоболни, извършва 7000 операции, като 1300 от тях са за пациенти с онкологични заболявания. Медиците са доволни, че с новата техника все повече ще са пациентите, които се преборват с тежката диагноза рак.