Промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, ще се дебатират и гласуват на второ четене днес в парламента. На първо четене те бяха приети със 184 гласа. Промените тогава подкрепиха ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, БДЦ и ДПС и "Атака".

Едва ли обаче отделните текстове ще съберат днес 180 гласа. Голямата въпросителна е дали по-съществената част от тях ще получат поне 160 гласа, което да позволи на процедурата да продължи.

Най-спорният момент е какво ще бъде съотношението между прокурорската и политическата квота в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). На първо четене бе прието, че това съотношение ще е 6:6 и прокурорите няма да имат мнозинство. На второ четене във временната комисия обаче бе гласуванно, че съотношението ще е 6:5 в полза на прокуроритеТази промяна е сериозно отстъпление от договореното през лятото в рамките на т.нар. "исторически компромис".

Ако прокурорите получат мнозинство в прокурорската колегия това ще е много сериозен удар за Реформаторския блок. Липсата на такова мнозинство бе техния актив от сделката около компромиса. Не е изключено промяната в съотношението в прокурорската колегия да доведе до трусове до властта. Оставането на Блока в управлението при такава ситуация ще доведе до нови негативи в очите на избирателите.

Събирането на 160 гласа е доста проблематично. ГЕРБ (84), Реформаторския блок (23) и Патриотичния фронт (18) са най-твърдите привърженици на промените в Конституцията. Техните гласове обаче са общо 125.  Дори ако бъдат подкрепени от БДЦ (14) гласовете ще станат 139. Ако "Атака" (11), подобно на първото четене изненадаващо подкрепи отново промените то гласовете стават 150. Независимите депутати са 5 и ако всички те гласуват "за" то мнозинството ще е 155.

С други думи промяната в Конституцията няма как да се случи без гласовете или на БСП (38), или на АБВ (11) или на ДПС (36). На първо четене единствено ДПС от тези партии подкрепи промените. Ако движението отново гласува "за", това значително ще улесни задачата до достигането на 160 депутати. В ДПС обаче са категорични противници на идеята прокурорите да нямат мнозинство в своята колегия.

Друг важен текст е за това дали гласуването във ВСС ще продължи да бъде тайно. На първо четене бе прието, че то си остава тайно, но за второ четене има предложение гласуването да е явно. В комисията това предложение не мина.

От Реформаторския блок внесоха много предложения, които касаят прокуратурата - намаляване на мандата на главния прокурор, както и на шефовете на върховните съдилища, създаване на зам.-главен прокурор, който да е независим от главния и да разследва престъпления, свързани с корупция по високите етажи на властта и т.н. Тези предложения обаче бяха отхвърлени с мотива, че излизат извън обхвата на приетите на първо четене текстове. Вероятно това ще се случи и днес в залата.