Лихтенщайн, Сан Марино и Швейцария престават да бъдат данъчните убежища, които доскоро бяха за заможните европейци. От днес ЕС има с тях договори за автоматичен обмен на информация за банковите сметки на граждани на всяка от споразумелите се страни в другата.

Съветът на министрите на финансите даде благословията си и на трите документа.

Новите споразумения с Лихтенщайн и Швейцария, подписани съответно през октомври и през май, разширяват вече съществуващи от 2004 година, за да ги приведат в съответствие с европейска директива за облагане на спестяванията.

Министрите дадоха съгласието си за споразумението със Сан Марино днес, малко преди подписването му. То ще влезе в сила от началото на 2017 година.

Съветът прие и директива за увеличаване на прозрачността на т.нар. данъчни решения, с който националните фискални администрации определят преференциални режими на облагане на определени инвеститори. Тя е част от пакет инициативи на Европейската комисия против избягването на корпоративни данъци.

Директивата изисква държавите-членки да обменят предварителна информация както за данъчни решения така и за свързаните с тях ценови споразумения. Страните-получателки на такава информация ще мога да изискват допълнителни пояснения към нея.

Европейската комисия обаче няма да има пълен достъп до съдържанието на този обмен. Тя ще вижда от него „само необходимото за правилното прилагане на директивата“, се казва в съобщение на Съвета. Комисията  трябва да създаде сигурна комуникационна директория за обмена. До нея ще имат пълен достъп всчики страни-членки.