"И най-богатият човек може да иска да си купи нов самолет".

Това каза пред БНТ Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиата Божидар Лукарски в коментар за държавния бюджет за следващата година. С този пример той илюстрира твърдението си, че бюджетните пари никога не стигат и това е така във всички държави. Каролев все пак призна, че когато една държава е по-бедна, проблемът с недостигащите бюджетни пари е по-голям.

Икономистът призна, че в сектора на културата заплатите са обидно ниски. Според него обаче там трябва да се финансира в създаването на по-добри зали, а от там насетне онези, които са добри, ще успеят да спечелят пари.

"За добрите постановки няма билети за целия сезон", припомни Каролев.

Той разкритикува правителството за това, че не вижда реформи във всички министерства.

"В здравеопазването виждам една много сериозна антиреформа. Още чакаме от г-н Москов да ни покаже анализа на ползи и разходи. Във всяка цивилизована държава когато се предлага нов данък този, който го предлага трябва да убеди, че той е полезен за повечето хора".

Това каза Каролев, коментирайки за пореден път идеята на здравното министерство за данък "вредни храни".

Според икономиста подобно е положението и в пенсионната система. Той коментира, че реформата в този сектор е "една малка стъпка напред, една настрани и една назад".

"Не може да има в България 1 млн. индвалидни пенсии, това стана ясно. Има доктори, на които това им е бизнеса. В ромския квартал на Видин инвалидността е 50%", обясни Каролев.

Той заяви, че е очаквал повече реформи в бюджета, но като цяло той е изпълним.

Каролев каза още, че няма нужда да се чака до следващия бюджет, за да се направят реформи в МВР. Според него ако се постигне договорка между правителство и синдикати това може да се случи още през тази година с актуализация на бюджета. Каролев припомни, че най-големият проблем в МВР е много ранното пенсиониране. Според него в този сектор трябва да се инвестират повече пари за хората, които са на улицата и то най-вече за тяхното оборудване. Каролев смята, че лошото оборудване е причина за ниската разкриваемост на престъпленията.

"Няма друг начин човек да живее по-добре, освен лично да изкара пари. Познавам много милионери, които са изкарали пари от собствения си труд, а не от лотарията. Учете цял живот".

Това бе съветът на Каролев към хората като каза, че той самият продължава да допълва обучението си в различни университети и до сега.